Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, două legii care modifică ordonanţa de urgenţă a Guvernului 5/2015 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice pentru a alinia legislaţia naţională de profil la normele şi exigenţele europene incidente în materie şi anume directive europene, astfel încât România să evite declanşarea de către Comisia Europeană a procedurii de infringement în domeniul gestionării deşeurilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, şeful statului a promulgat legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 5/2015 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice. Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.5/2015, în scopul evitării declanşării de către Comisia Europeană a procedurii de infringement pentru transpunerea incompletă a acquis-ului UE în domeniul gestionării deşeurilor. Proiectul transpune în legislaţia naţională art.3 alin.(1) literele (m) şi (n), art.5 alin.(1) şi alin.(2) literele (d) şi (e), art.8 alin.(1) şi (3), art.11 alin.(2), art.12 alin.(5), art.15 alin.(1) teza finală, art.16 alin.(4) şi partea 3 din anexa V la Directiva 2012/19/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 4 iulie 2012 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE), publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr.197 din 24 iulie 2012.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare şi pentru legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 93/2020 pentru modificarea şi completarea art. 38 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 5/2015 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice. Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea art.38 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.5/2015 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice, cu modificările şi completările ulterioare. Intervenţiile legislative vizează alinierea legislaţiei naţionale de profil la normele şi exigenţele europene incidente în materie, respectiv Directiva (UE) 2018/849 a Parlamentului European şi a Consiliului din 30 mai 2018 de modificare a Directivei 2000/53/CE privind vehiculele scoase din uz, a Directivei 2006/66/CE privind bateriile şi acumulatorii şi deşeurile de baterii şi acumulatori şi a Directivei 2012/19/UE privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice, în contextul îndeplinirii obligaţiilor asumate de România, derivate din calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.