Preşedintele american Joe Biden respinge drept ”scandalos” mandatul de arestare cerut pe numele lui Benjamin Netanyahu de către procurorul general al Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, care a anunţat luni că a depus o cerere în vederea emiterii unui mandate de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu şi ministrului său al Apărării Yoav Gallant cu privire la presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii în Războiul din Fâşia Gaza, relatează Le Monde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi respingem echivalenţa stabilită de către procuror între israel şi Hamas. Este o ruşine”, a anunţat într-un comunicat secertaril de Stat american Antony Blinken.

Curtea Penală Internţaională (CPI) ”nu are jurisdicţie” în Israel, apreciază şeful diplomaţiei americane.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

”În baza elementelor de probă culese şi examinate de către biroul meu, am motive rezonabile să cred că Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, şi Yoav Gallant, ministrul Apărării al Israelului, poartă responsabilitatea penală a unor crime de război şi unor crime împotriva umanităţii compise pe teritoriul Palestinei (în Fâşia Gaza) începând cel puţin de la 8 octombrie 2023”, a anunţat într-un comunicat procurorul CPI, cu sediul la Haga.

Procurorul general le reproşează crime ca ”faptul de a înfometa în mod deliberat civili”, ”omucidere cu premeditare” şi ”exterminare şi/sau omor”.

”Noi spunem că crimele împotriva umanităţii vizate în cereri se înscriu în prelungirea unui atac generalizat şi sistematic îndreptat împotriva populaţiei civile palestiniene. Potrivit constatărilor noastre, unele dintre aceste crime continuă să fie comise”, denunţă Karim Khan.

YAHIA SINWAR, VIZAT ÎN CERERE

Trei lideri ai Hamas sunt de asemenea vizaţi în cerere, şi anume preşedintele Biroului Politic al Hamas Ismail Haniyeh, comandantul Brigăzilor Ezzedin al-Qassam, aripa armată a Hamas, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri - mai cunoscut ca Mohammed Deif -, şi liderul Hamas în Fâşia Gaza, Yahya Sinwar.

Procurorul CPI consideră că ei ”poartă responsabilitatea penală a unor crime de război şi unor crime împotriva umanităţii comise pe teritoriul Israelului şi Palestinei (în Fâşia Gaza) începând de la 7 octombrie 2023”, data unui atac fără precedent al Hamas în sudul Israelului.

Între acuzaţiile formulate împotriva liderilor organizaţiei palestiniene se află ”exterminarea”, ”violul şi alte forme de violenţe sexuale”, ”luare de ostatici ca crimă de război” şi ”faptul de a desfăşura în mod intenţionat atacuri împotriva populaţiei civile ca crimă de război”.

Faptele reproşate se presupune că au fost comise pe teritoriul palestinian şi în Israel.

Judecătorii CPI urmează să stabilească acum dacă se îndeplinesc condiţiile emiterii acestor mandate de arestare de către procurorul general.

În cazul în care judecătorii decid să emită un mandat de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu, acest lucru înseamnă că, în mod teoretic, oricare dintre cele 124 de state membre ale CPI sunt obligate să-l aresteze în cazul în care intră pe teritoriul lor.

Curtea nu dispune de nicio forţă de poliţie care să execute mandatele pe care le emite şi se sprijină pe voinţa statelor membre de a colabora.

HAMASUL ŞI ISRAELUL DENUNŢĂ CEREREA

Ministrul israelian de Externe Israel Katz a denunţat o ”decizie scandaloasă” şi ”o ruşine istorică”.

Cererea de emitere de mandate de arestare a ”premierului (israelian Benjamin Netanyahu) şi ministrului (israelian) al Apărării (Yoav Gallant) alături de moştri abominabili din Hamas”, nişte ”asasini şi violatori din Hamas” care ”sunt pe cale să comită crime împotriva umanităţii împotriva fraţilor şi surorilor noastre” este ”un atac frontal” şi ”o ruşine istorică care va rămâne întimpărită pentru întotdeauna în minţi”, apreciază într-un comunicat ministrul israelian.

Preşedintele israelian Isaac Herzog şi-a exprimat indignarea, într-un comunicat, faţă de un ”demers unilateral” al procurorului Karim Khan, apreciind că acesta ”constituie o măsură politică care îi încurajează pe teroriştii din întreaga lume”.

Benny Gantz, un membru al Cabinetului de Război, a denunţat, la rândul său, ”o crimă istorică”.

”Israelul s-a lansat în cel mai drept război, după un masacru comis de către o organizaţie teroristă împotriva cetăţenilor săi. Israelul luptă în modul cel mai moral din istorie, aderând totodată la dreptul internaţional, şi dispune de un sistem judiciar independent şi puternic. Plasarea liderilor unei ţări care se bate pentru a-şi apăra cetăţenii pe acelaşi plan cu nişte terorişti însetaţi de sânge este o orbire morală”, a denunţat el pe X.

Hamasul denunţă ”tentativele procurorului CPI de a asimila victima şi călăul prin emiterea unor mandate de arestare împotrinva unui anumit număr de lideri ai rezistenţei palestiniene”, denunţă într-un comunicat mişcarea islamistă palestiniană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.