România a anunţat miercuri eliberarea celui mai vechi ostatic din Occident aflat în captivitate în Sahel, românul Iulian Gherguţ, un ofiţer de securitate la o mină de amngan în Burkina Faso, situată în apropiere de Mali şi Niger, răpit în Burkina Faso în aprilie 2015 de către o grupare jihadistă afiliată al-Qaida, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”El se află în siguranţă pe teritoriul României”, pe care a intrat miercuri, a anunţat Ministerul român de Externe, care a salutat într-un comunicat o ”susţinere importantă” a Marocului.

Preşedintele român Klaus Iohannis a mulţumit, într-o postare pe reţeaua de socializare X (fosta Twitter), ”partenerilor externi care au susţinut” România ”în această întreprindere dificilă”.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Un ofiţer de securitate al unei mine de mangan în nordul Burkina Faso, situată în apropierea frontierei cu Mali şi Niger, Iulian Gherguţ a fost răpit la 4 aprilie 2015 de către cinci bărbaţi înarmaţi.

Răpirea sa a fost revendicată de către gruparea jihadistă Al-Mourabitoune, care s-a afiliat, la scurt timp după aceea, Al-Qaida în magrebul Islamic (AQMI).

Mama sa, care a aflat vestea la televizor, s-a declarat ”surprinsă” la postul Digi 24, după ”opt ani fără veşti şi nicio speranţă de a-l revedea”. ”Am plâns, dar tot ceea ce contează este să fim fericiţi că se întoarce acasă”, a adăugat ea.

Cel puţin trei italieni şi un german sunt reţinuţi în continuare în Sahel, dar şi un sud-african, răpit în 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.